Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2011-06-09 11:12:49

Filet po polskupadre gotuje

Co dobrze pasuje do młodych ziemniaków? Czym zachwycić bliskich w czasie wiosennego obiadu? Proponuję trochę drobiu – oto delikatny kurczak zaplątany w aromatyczny wędzony boczek, nasycony aromatem kminku, majeranku lub wybranych przez nas ziół. To także dobra propozycja na letnie grillowanie.

 

3 filety z kurczaka 

6 długich plastrów boczku 

wędzonego (najlepiej surowego)

Olej do smażenia

Sól 

Pieprz

Papryka ostra

Kminek lub zioła według uznania

 

Filety myjemy i osuszamy. Przekrawamy je w poprzek, aby z jednego zrobić dwa cienkie plastry mięsa. W każdym filecie wykrawamy trzy, cztery poprzeczne otwory na szerokość plastrów boczku. Każdą porcję przeszywamy niejako plastrem boczku. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kminkiem lub ziołami. Smażymy na rozgrzanym oleju na bardzo wolnym ogniu lub grilujemy.

 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Artykuły

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola
okladka

Opiekun nr 21(508) od 8 października 2017

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in. rozmowa z postulatorką służebnicy Bożej z diecezji kaliskiej s. Włodzimiry.

Zamów prenumeratę

 

kwartlanik

Kwartalnik "Opiekuna" -
Okno Wiary 2(10) 2017

w którym pragniemy rozmawiać z naszymi Czytelnikami o wierze, Kościele, rodzinie i historii.
W najnowszym numerze o św. Józefie

ARCHIWUM KWARTALNIKA

banner
figazmakiem
Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej