Filety z gęsi w warzywach
Polska i trochę już zapomniana tradycja podpowiada, że na Świętego Marcina musi być gęsina. Cała gęś to może za dużo - więc proponuje dzisiaj filety z gęsi w towarzystwie aromatycznych warzyw.
2 filety z gęsi, 1 łyżka masła, 1 szklanka bulionu warzywnego, 100 ml ciemnego piwa, tymianek, 4 marchewki, 1 cebula, 20 dag pieczarek, 2 łyżki oleju, sól, pieprz
Filety oczyszczamy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Odstawiamy na 30 min. Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy na nim filety skórą do dołu i smażymy ok. 5 min, by się przyrumieniły. Obracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze 2–3 min. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Podlewamy bulionem podgrzanym z piwem. Pieczemy około godziny w temp. 200 st. C. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy do zeszklenia cebulę. Dodajemy pieczarki i marchewkę, chwilę przesmażamy. Warzywa podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso podajemy z warzywami.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!