TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Edwarda, Narcyza, Zbysława 18 Marca 2019, 20:40
Dziś 6°C
Jutro 6°C
Szukaj w serwisie

Faszerowane jabłka

Faszerowane jabłkajablko

Przed laty Wiesław Michnikowski w kabarecie Starszych Panów śpiewał: „Addio pomidory”. Dzisiaj nie o pomidorach, ale ponownie o jabłkach. I choć nie żegnamy się z nimi całkowicie to jednak pora, by zebrać te ostatnie. Niech nas rozgrzewają w jesienne wieczory przygotowane według dzisiejszego przepisu.

4 jabłka, 1 banan, 2 łyżki jogurtu greckiego,
1 łyżka cukru, 2 łyżki rodzynek, orzechy, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka masła

Jabłka myjemy i osuszamy, wykrawamy gniazda nasienne. Banana rozgniatamy i mieszamy go z rodzynkami, drobno posiekanymi orzechami i jogurtem, dodając łyżkę cukru. Jabłka napełniamy przygotowanym farszem, na wierzch kładziemy odrobinę masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza, przez około 30 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!