TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Ambrożego, Florentyny, Gawła 17 Października 2018, 02:43
Dziś 12°C
Jutro 20°C
Szukaj w serwisie

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki letniego mleka, 3 czubate łyżki cukru, 1 jajko, 60 g miękkiego lub roztopionego masła, 20 g świeżych drożdży, 1/4 łyżeczki soli, 400 g truskawek, jajko do posmarowania. Kruszonka: 1/2 szklanki mąki, 5 łyżek cukru, 60 g masła

Przygotowujemy zaczyn. Bo wysokiego kubka wlewamy trochę mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz ok. 1 łyżki mąki i dokładnie mieszamy (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). W razie potrzeby dosypujemy mąki i odstawiamy na ok 10-15 min. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy mleko, cukier, masło, sól i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto (tak aby odchodziło od ręki). Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. 

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz pokrojone masło. Całość dokładnie mieszamy palcami (ma być sypkie!). Gotowe ciasto na drożdżówki jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 18 części. Z każdej formujemy rękami okrągły placuszek, pozostawiając na środku wgłębienie. Wypełniamy je pokrojonymi truskawkami (wcześniej spód można posypać bułką tartą, aby wchłonęła sok) i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy kruszonkę i pieczemy w temp. 180-190 C przez ok 15-20 min.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!