TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Borysa, Magdy, Marii-Magdaleny 25 Maja 2019, 06:56
Dziś 15°C
Jutro 18°C
Szukaj w serwisie

Dorsz na wakacje

Dorsz na wakacjedorsz na wakacje

Wśród naszych wakacyjnych podróży odwiedzamy wiele malowniczych miejsc. Jedni ruszają w góry, inni na mazurskie jeziora lub zachwycają się błękitem morza,tak jak grupa młodych z naszej krotoszyńskiej parafii z którymi zwiedzaliśmy niedawno wybrzeże Bałtyku, w czasie kolonii parafialnych. Wakacje to także czas specjalnych życzeń kulinarnych, a nad morzem obowiązkowo musi być dobra ryba. Proponuję dorsza w zalewie, otulonego kwaśnymi warzywami.

 

1 kg dorsza1 słoik ogórków konserwowych

1 słoik papryki czerwonej konserwowej

1/2 kg cebuli

1 słoik koncentratu pomidorowego

4 łyżki cukru

1 słoik ketchupu pikantnego

pieprz, liść laurowy

ziele angielskie, sól

bułka tarta, tłuszcz do smażenia

1/2 szklanki oleju

1/3 szklanki octu

 

Rybę myjemy i osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. kroimy na mniejsze kawałki panierujemy w samej bułce - bez jaja i smażymy na złoty kolor w gorącym tłuszczu. w garnku gotujemy 2 szklanki wody z cukrem, przecierem, olejem, ketchupem, octem i pozostałymi przyprawami. ostudzoną rybę układamy w naczyniu przekładając pokrojoną papryką, ogórkiem i cebulą. zalewamy zimną zalewą i dobrze wychładzamy.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!