TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Danuty, Daniela, Juliany 16 Lutego 2019, 20:49
Dziś 0°C
Jutro 9°C
Szukaj w serwisie

Deska kuchenna

Deska kuchenna

Z biegiem lat (całkiem niedawno wkroczyłam w wiek inż. Karwowskiego) coraz częściej przekonuję się jak niewiele mi potrzeba. Jak niewiele potrzeba, aby usiąść przy stole i rozmawiać. Z naszych rodzinnych domów wynosimy różne doświadczenia. Nierzadko takie, które gości kojarzą z generalnymi porządkami i jedzeniem w lodówce jeszcze wiele dni po wizycie. A tymczasem w mojej pamięci zapisują się spotkania przy białym wiejskim twarogu i chlebie albo bułce umoczonej w oliwie. Oczywiście przyjemnie jest zasiadać przy obficie zastawionym stole, ale to nie jedzenie jest warunkiem spotkania. Chciałam pokazać jak niewielkim nakładem finansowym i własną pracą można przygotować stylową deskę, na której kawałek sera, czy suszonej kiełbasy będzie wyglądać wyjątkowo i smacznie, choć przecież bardzo prosto. Podobnych desek zrobiłam już całkiem sporo i zawsze wręczam je przyjaciołom, bo to właśnie z nimi kojarzy mi się najprostsze i najlepsze jedzenie.

Jak zrobić deskę kuchenną:
Do jej wykonania wystarczą dwie deski, różnej długości, które sklejamy klejem do drewna. W jednej z nich wywiercamy otwór wiertłem do zawiasów, w moim przypadku o średnicy 35 mm. Najprostszym sposobem pozyskania deski jest jej zakup w sklepie budowlanym. Najlepiej jednak sprawdza się drewno z drzew liściastych (jest twarde), po takie można udać się do stolarza i w miłej rozmowie zapytać o „resztki”. Nie macie pojęcia jakie sękate skarby kryją się pod tym stwierdzeniem. Chciałabym też dodać odwagi wszystkim, którzy obawiają się cięcia drewna. Praca z piłą jest prosta, wystarczy pamiętać o dwóch rzeczach. Piły nie należy dociskać do ciętej powierzchni, ale lekko po niej prowadzić.
Po drugie: drewno należy ciąć długimi ruchami.
To prosta czynność i nie potrzeba do niej siły. Sklejoną deskę należy zeszlifować papierem ściernym. Jeśli chcemy dodać jej postarzanego wyglądu „czeszemy” drewno szczotką drucianą. Gotową zabezpieczamy olejem mineralnym lub woskiem do drewna. W internecie znajdziemy autorskie przepisy na domowe woski (mieszanka wosku pszczelego, oleju kokosowego i mineralnego). Doskonale nadają się do konserwacji wszelkiego drewna przeznaczonego do kontaktu z żywnością i są dużo bardziej wytrzymałe niż olej. Wosk nakładamy na deskę, a po kilku godzinach bawełnianą szmatką polerujemy, najlepiej rozgrzewając przy tym wosk ciepłym powietrzem z suszarki.

Opracowanie i zdjęcie Karolina Plebańska
dwatalenty.blogspot.com

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!