TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Beniaminy, Dariusza, Gabrieli 19 Grudnia 2018, 08:19
Dziś -6°C
Jutro -1°C
Szukaj w serwisie

Ciasteczka z jabłkiem

Ciasteczka z jabłkiem

Wrześniowe sady obdarowały nas soczystymi jabłkami. Ich zapach i aromat zachęcają, by znalazły się w naszych inspiracjach kulinarnych. Proponuję dzisiaj eleganckie i pyszne półfrancuskie ciasteczka z jabłkiem.

25 dag tłustego lub półtłustego białego sera (nie kremowego twarożku), 25 dag zimnego masła, 25 dag mąki pszennej, 3 kwaśne jabłka, szczypta soli, cukier puder 

Ze zmielonego lub przeciśniętego sera, masła, mąki i soli ugniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy we folię i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Jabłka obieramy i kroimy w półksiężyce. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wyciskamy krążki, kładziemy na połowie jabłko i zakładamy drugą połową ciasta. Jabłka możemy doprawić cynamonem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po ostygnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!