Ciasteczka z jabłkiem
Wrześniowe sady obdarowały nas soczystymi jabłkami. Ich zapach i aromat zachęcają, by znalazły się w naszych inspiracjach kulinarnych. Proponuję dzisiaj eleganckie i pyszne półfrancuskie ciasteczka z jabłkiem.
25 dag tłustego lub półtłustego białego sera (nie kremowego twarożku), 25 dag zimnego masła, 25 dag mąki pszennej, 3 kwaśne jabłka, szczypta soli, cukier puder
Ze zmielonego lub przeciśniętego sera, masła, mąki i soli ugniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy we folię i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Jabłka obieramy i kroimy w półksiężyce. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wyciskamy krążki, kładziemy na połowie jabłko i zakładamy drugą połową ciasta. Jabłka możemy doprawić cynamonem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po ostygnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!