Ciasteczka korzenne
To jeszcze nie święta, to jeszcze nie pierniki. Miło w jesienne wieczory do aromatycznej herbaty sięgnąć po korzenne ciasteczko. Proste w wykonaniu, szybkie przygotowanie, więc nie ma żadnych przeszkód, żeby sprawdzić ten przepis.
2 szklanki mąki pszennej
niepełna szklanka cukru pudru
20 dag. masła
2 duże żółtka
4 łyżki przyprawy korzennej
Mąkę wymieszać z cukrem i przyprawą. Posiekać z masłem, dodać żółtka w razie potrzeby rozluźnić trochę ciasto wodą. Wyrobić ciasto i ukształtowaną kulę włożyć do lodówki na jedną godzinę. Rozwałkować na 1 mm i wykrawać ciastka. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem przez około 10 - 12 minut.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!