TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 29 Marca 2024, 13:27
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie

Składniki
60 g masła
170 g gorzkiej czekolady
2 jajka
150 g drobnego cukru
50 g mąki
2 łyżki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
50 g deserowej czekolady

Sposób przygotowania
W rondelku na małym ogniu podgrzewamy masło.
Gdy będzie w połowie roztopione dodajemy połamaną gorzką czekoladę i mieszamy do roztopienia. Odstawiamy z ognia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy przez ok. 5 minut aż jajka będą puszyste i gęste, a cukier całkowicie rozpuszczony. Wlewamy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy. Wsypujemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszamy całość na masę bez grudek. Kroimy na kawałki czekoladę deserową i dodajemy ją do czekoladowej masy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 10 minut do zamrażarki. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy po łyżce masy na blachę, z zachowaniem odstępów. Pieczemy 10 minut w temperaturze 175°C (góra i dół bez termoobiegu). Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka mają być miękkie w środku, gdyż zastygną po wystudzeniu.

opracowanie i Zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art

 

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!