Chleb orkiszowy
Składniki
500 g mąki orkiszowej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego
400 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
7 g drożdży instant w proszku (1 opakowanie)
Sposób przygotowania
Miód i olej kokosowy dodajemy do ciepłej wody, aby składniki się rozpuściły i dobrze połączyły. Następnie dodajemy resztę składników. Masę wyrabiamy ręcznie przez kilka minut. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Przelewamy je do blaszki i odkładamy na 30 minut w ciepłe i suche miejsce. Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 180 °C (z termoobiegiem) piekarnika i pieczemy około 40 - 45 minut – do „suchego patyczka”.
Warto wiedzieć!
Orkisz nazywany jest królem zbóż. Zawiera 12 razy więcej magnezu niż pszenica i pięć razy więcej fosforu niż soja! Zawiera też znaczną ilość składników, które są prekursorami serotoniny – hormonu szczęścia. Zwiększa obronę immunologiczną, tworzenie komórek krwi, komórek macierzystych, a także przeciwdziała powstawaniu nowotworów. Jest również bardzo bogaty w białko i węglowodany, warto go więc spożywać przed wysiłkiem.
Orkisz można jeść w różnych postaciach: owsianki, chleba, makaronu, herbatników. Można nim zastąpić pszenicę.
Ważne jest jednak spożywanie nieprzerobionych ziaren, aby w pełni korzystać z zalet orkiszu.
szopracowanie i Zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!