TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Borysa, Magdy, Marii-Magdaleny 25 Maja 2019, 06:57
Dziś 15°C
Jutro 18°C
Szukaj w serwisie

Chilli con carne

Chilli con carne

Przenieśmy się na chwilę do barwnego i bogatego w tradycje Meksyku, gdzie króluje piłka nożna, walki byków i różnorodna kuchnia. Podstawą diety przeciętnego Meksykanina są tortille z kukurydzy albo pszenicy, fasola, papryka i pomidory. Kolejną tradycyjną potrawą jest pozole, przypominające lokalny bigos, który powstaje przez wrzucanie do garnka wszystkiego, co jest pod ręką. W bogatszych domach kuchnia jest bardziej urozmaicona, z większym wpływem kuchni amerykańskiej. Symbolem Meksyku pozostaje wyrabiana z agawy tequila. W Meksyku 15 sierpnia obchodzone jest Día de la Assunción - Wniebowstąpienie NMP, kiedy w całym kraju mają miejsce procesje.

Ciekawostka!
Istnieje wiele legend o powstaniu chilli con carne. Duch hiszpańskiej zakonnicy, s. Marii z Agredy miał według jej wizji opuszczać ciało i wędrować przez Atlantyk, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Pewnego razu po powrocie jej duch zapisał pierwszy przepis na chili con carne, który otrzymała od pogan.

Składniki
350 g mielonej wołowiny
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 l bulionu
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 łyżki oliwy
przyprawy:
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania
W garnku na łyżce oliwy szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przesuwamy na bok, wlewamy drugą łyżkę oliwy i mieszając podsmażamy mięso. Wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz szklankę gorącego bulionu. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 5 minut. Dodajemy resztę gorącego bulionu oraz odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką ok. 25 minut. Podajemy ze startym żółtym serem.

Opracowanie i zdjęcie: Justyna Wojczyńska

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!