TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Ernesta, Jana, Marka 27 Marca 2019, 03:28
Dziś -4°C
Jutro 8°C
Szukaj w serwisie

Bigos cygański

BIGOS CYGAŃSKI



Dziś prawdziwych cyganów już nie ma – chciałoby się zaśpiewać. Co jadali i czym się żywili – nie wiemy. W pamięci pozostały dźwięki ich muzyki i kolorowe wozy taborów. Muzyka i taniec to rzeczywistość trwającego właśnie karnawału. Mam nadzieję, że bigos cygański dobrze dopełni radości karnawałowych spotkań. Czy taki bigos jedli kiedyś cyganie? – Pewnie się nie dowiemy! Jedno jest pewne – bigos ten musi być pikantny jak cygański taniec, gorący niczym cygańska muzyka, barwny jak wozy cygańskiego taboru i bogaty w smaku jak karnawał.

1kg. kiełbasy (mielonka), 1kg. cebuli, 70 dag. pieczarek, 3 czerwone papryki, ½ kostki masła, 4 łyżki smalcu, ½ szklanki oleju, pieprz czarny, papryka ostra, sól, majeranek, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, 3 łyżki octu, przyprawa do zup w płynie

Wszystkie składniki kroimy w słupki. Kiełbasę przesmażamy na smalcu. Cebulę należy zeszklić na oleju, dodając trzy łyżki octu, co usunie nadmiar słodyczy, jaką cebula ma w sobie. Pieczarki dusimy na maśle dodając przyprawy do zup w płynie. Następnie wszystko łączymy dodając pokrojoną paprykę, koncentrat i wszystkie przyprawy – musi być dość pikantny. Dusimy wszystko razem, aż papryka zmięknie, często mieszając. Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!