TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Beniaminy, Dariusza, Gabrieli 19 Grudnia 2018, 09:29
Dziś -1°C
Jutro -1°C
Szukaj w serwisie

Bananowiec na zimno

Bananowiec na zimno

Składniki na warstwę bananową: 25 dag masła o temp. pokojowej, 1 szklanka cukru pudru,
2 galaretki brzoskwiniowe, 1 kg bananów bez skórki, 1 łyżeczka soku z cytryny.

Składniki na krem śmietanowy: 600 ml śmietanki kremówki 30%, 20 dag serka śmietankowego,
2 łyżki cukru pudru, 3  łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki wrzącej wody.

Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa, 2 banany na wierzch, ok. 20 dag biszkoptów.

Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, ale nie stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy oddzielnej miseczce w podanej ilości wody i zostawiamy, aż zacznie być tężejąca. Banany dokładnie rozdrabniamy blenderem lub widelcem, mieszamy z sokiem z cytryny. Do miski wkładamy masło, dodajemy przesiany cukier puder oraz banany. Cały czas mieszając, stopniowo wlewamy rozpuszczoną galaretkę. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę lub blaszkę zabezpieczamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy biszkopty jeden obok drugiego. Wylewamy niewielką ilość na dno masy bananowej, aby biszkopty nie wypłynęły. Zostawiamy do stężenia. Po tym czasie wylewamy pozostałą masę bananową i zostawiamy do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godz.). Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę i serek ubijamy, aż zacznie mocno gęstnieć. Łączymy z cukrem pudrem i ostudzoną żelatyną. Wykładamy na warstwę bananową i ponownie zostawiamy do stężenia ( ok. 1 godz.). Banany kroimy w plasterki i układamy na warstwie śmietanowej. Wylewamy delikatnie tężejąca galaretkę i wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!