TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Ernesta, Jana, Marka 27 Marca 2019, 03:51
Dziś -4°C
Jutro 8°C
Szukaj w serwisie

Babeczki z pieczarkami

Babeczki z pieczarkami



Z owocami, z galaretką, a może z czekoladą i bakaliami - takie już znamy. Zapraszam na babeczki z pieczarkami pod gorącą pierzynką sera. Poszukiwanie pomysłów na postne jedzenie może nas zmęczyć, nie chcemy, żeby było monotonne i choć musi być skromne, szukamy urozmaicenia. Babeczki te chętnie zagoszczą na naszych stołach jako danie główne, ale także nie obrażą się, jeżeli będą dodatkiem do postnego barszczu.

Ciasto: ½ kostki margaryny, 1 szklanka mąki pszennej, 4 żółtka, 1 łyżka smalcu, łyżka spirytusu, szczypta soli, pieprz, zioła prowansalskie lub bazylia. Nadzienie: ½ kg pieczarek, ½ cebuli, 2 łyżki masła, sól, pieprz, majeranek, 200 dag żółtego sera

Margarynę rozcieramy z żółtkami, dodajemy mąkę smalec, spirytus i przyprawy. Zagniatamy ciasto. Wyklejamy foremki i pieczemy w piekarniku - 180°C do momentu aż będą złote (ciasto jest bardzo tłuste, co uwidoczni się podczas pieczenia). Wykładamy bebeczki z foremek i zostawiamy do wystygnięcia. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy posiekane pieczarki oraz przyprawy. Smażymy razem aż odparuje cały sok z pieczarek. Wypełniamy farszem babeczki, posypujemy tartym serem i zapiekamy przez chwilę w piekarniku. Podajemy na gorąco.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!